Wat houdt hypnose eigenlijk in? 


Hypnose is een eenvoudige manier om contact te maken met jouw onderbewuste. Bij hypnose ga je naar een diepe staat van ontspanning, waarbij je letterlijk alle spanning uit je lichaam loslaat, waardoor er ruimte ontstaat voor beweging, transformatie, groei en verandering. Met een diepe staat van hypnose kun je prachtige dingen bereiken, zoals het oplossen van angsten of onzekerheid maar ook het loslaten van emoties zonder ze te voelen. Dit is ideaal als je al twintig jaar met verdriet rondloopt. Er zijn verschillende technieken om jouw problemen, gedragingen of pijn op te lossen. Een voorbeeld hiervan is 'regressie', waarbij we teruggaan naar het allereerste moment waarop jouw probleem, gedrag of pijn is ontstaan. Vaak komen we uit op de leeftijd van 0 tot 7 jaar, omdat daar de onbewuste zaadjes worden geplant rondom het probleem. Soms begrijp je niet waarom je denkt, handelt of dingen ziet zoals je ze ziet, simpelweg omdat dat stukje letterlijk in ons is blijven steken. Door terug te gaan naar dat allereerste moment geef je jezelf de kans om dat stukje in jezelf helen en te veranderen, waardoor alle situaties die daarna volgen ook veranderen. Je geeft letterlijk jouw innerlijke kind de kans om dat stukje waar jouw probleem, gedrag of pijn is ontstaan, op te lossen en te helen. Het is belangrijk om je open te stellen en met behulp van mij als therapeut de kern van jouw probleem te onderzoeken, waarbij ik je door de hele sessie heen begeleid.

 

Veel voorkomende vragen:

Ben je de controle kwijt wanneer je onder hypnose bent?
Nee, zeker niet. Het is belangrijk om te weten dat jouw onderbewuste altijd het beste met jou voor heeft. Je zult nooit dingen doen die jij niet wilt of die niet goed voelen. Daar kun je altijd volledig op vertrouwen. Je kunt ook altijd gewoon je ogen openen, bewegen of praten. Of je dat wilt is een tweede, want wanneer je in zo'n diepe staat van hypnose bent, voelt dat heerlijk aan en voel je je volledig op je gemak.

 

Kan hypnose gevaarlijk zijn?
Hypnose is volledig veilig. Een diepe staat van ontspanning is heel goed voor ons als mens. We rennen vaak maar door zonder even stil te staan, terwijl we eigenlijk te weinig ontspannen. Het is vooral belangrijk voor de cliënt om te voelen of het goed voelt bij de therapeut en of je je veilig voelt onder zijn of haar begeleiding. Nogmaals, je doet nooit iets waar jouw onderbewuste niet achter staat! Hypnose is veilig!

 

Kan ik mij alles herinneren van de sessie?
Dit hangt af van hoe diep je in hypnose bent, maar over het algemeen herinneren de meeste mensen alles of bepaalde delen van de sessie. Je zult merken dat suggesties die aan jou zijn gegeven in hypnose zullen opduiken in je bewustzijn, waardoor je meer in je kracht komt te staan.

 

Ben ik in slaap wanneer ik onder hypnose ben?
Je zult je bewust zijn van alles wat er gebeurt en wordt gezegd gedurende de sessie, maar je zult zo diep ontspannen zijn dat je verschillende niveaus van bewustzijn zult ervaren.

 

Hoe weet ik zeker dat ik weer uit hypnose kom?
Niemand blijft ooit voor onbepaalde tijd in hypnose. Zelfs als er iets zou gebeuren met de hypnotherapeut halverwege de sessie, zou je nog uit de trance komen omdat het contact met de hypnotherapeut is verbroken. We geven altijd de suggestie: als je enkele minuten mijn stem niet hoort, doe je vanzelf je ogen weer open en ben je helder en fris.

 

Zijn er bijwerkingen van hypnose?
De enige bijwerking van hypnose is een goed en ontspannen gevoel. Je zult meer positiviteit ervaren over het probleem waarvoor je in de stoel zit. Hypnose is een natuurlijke staat van zijn.

 

Kan ik behandeld worden voor verschillende problemen tegelijk?
Dit kan als de meerdere problemen een verband met elkaar hebben, maar omdat hypnose een complete focus vereist, is het beter om je te concentreren op één probleem per keer.

 

Kan ik tegen mijn wil worden gehypnotiseerd?
Nee, je moet volledig openstaan, daarom is het belangrijk om een goede klik te hebben met je therapeut. Hypnotherapie vereist samenwerking tussen de cliënt en de therapeut. De therapeut zal je begeleiden en jij kiest of je hierin meegaat of niet.

 

Moet ik herinneringen uit mijn verleden terughalen om mijn probleem op te lossen?
Niet noodzakelijk. Er bestaan verschillende mogelijkheden, maar als de oorzaak van het probleem een verdrongen herinnering is, kan deze naar boven worden gebracht om je te helpen het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken en er anders over te voelen. Als je het idee van het terughalen van oude herinneringen pijnlijk vindt, kan je therapeut je helpen om je hiervan te distantiëren, zodat je de ervaring weer naar boven kunt halen zonder emoties die verband houden met de herinnering.